Pyhä-Luosto

Pyhätunturi on Pelkosenniemen, Sodankylän kuntien sekä Kemijärven kaupungin alueella sijaitseva 12 tunturinlaen ryhmä. Kaikkiaan Pyhä - Luoston tunturijono on yhteensä 35 kilometrin pituinen ja se on muodostunut jo yli kaksi miljardia vuotta sitten.

Kansallispuisto perustettiin Pyhätunturiin vuonna 1938 ja on Suomen vanhin luonnonpuisto. Vuonna 2005 se yhdistettiiin Pyhä - Luoston kansallispuistoksi. Alue on laajuudeltaan yhteensä 142 km2. Alueen suurimmat tunturit ovat Noitatunturi 540 metriä ja Ukko-Luosto 514 metriä. Suomen suurin kuru 220 metriä syvä Isokuru sekä 17 metriä korkea Pyhäkasteen putous ja -lampi ovat tunnettuja luonnon nähtävyyksiä alueella.

Pelkosenniemi sijaitsee kolmen joen risteyksessä (Kemijoki, Kitinen ja Luiro). Pelkosenniemen kunnan eteläraja oli Lapinmaan rajana noin 500 vuoden ajan. Raja kulki Pyhätunturin, Talviaissaaren, Karasinvaaran ja Vuotosvuoman kautta. Savolaiset uudisasukkaat pääsivät laillisesti Pelkosenniemen riista- ja kalamaille kuninkaan päätöksellä vuonna 1673. Lapin ja Lannan rajan ylitti ensimmäisenä 1660-luvulla uudisasukas Paavali Pelkonen, joka tarinoiden mukaan "on ensimmäisenä etelän miehenä tullut tänne ryskehtimään, tapellut itse pirunkin kanssa - ja aina pitänyt pintansa". Pelkosenniemen kunta piti nimensä Paavali Pelkosen asuinkentän mukaan. Kunnan asukkaille Paavali jätti perinnöksi peräänantamattoman sinnikkyyden ja nöyrtymättömyyden.

Kemijärven kaupunki on Suomen pohjoisin kaupunki ja sijaitsee Lapin läänin itäosassa, pääosin Napapiirin pohjoispuolella. Kaupunkikeskustaa ympäröivät Kemijärvi, Pöyliöjärvi, ja Suomen suurin joki Kemijoki sekä kymmenet vaaranselät, jotka tuovat kaupungin kuvaan suurta avaruutta. Pyhätunturin eteläpuolinen matkailualue kuuluu Kemijärjen kaupunkiin.

Sodankylä on pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurin kunta. Pyhä - Luoston kansallispuisto sijaitsee myös osittain Sodankylän kunnan alueella. Luostolla on mahdollisuus talven laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksien lisäksi nauttia kesällä muun muassa erilaisista musiikkitapahtumista. Luosto on tullut tunnetuksi myös lähettyvillä sijaitsevasta Lampivaaran ametistikaivoksesta. Sodankylän kunnan alueella sijaitsevat myös Suomen suurimpiin lukeutuvat tekojärvet Lokka ja Porttipahta jotka rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla vastaamaan kasvavan sähköntarpeen kysyntään.

Aktiviteettejä alueella riittää, Pyhä - Luosto on yksi aktiiviharrastajien ykkösvalintoja. Laskettelijoille on tarjolla Suomen parhaat ja vaativimmat rinteet Pyhällä ja erinomaiset perherinteet Luostolla. Maastohiihtoreittejä on alueella yli 150 km. Alueella on myös talvella hyvät kelkkareitit kelkkailua harrastaville. Kesällä ainutlaatuinen luonto tarjoaa mahdollisuuden mm.metsästykseen, kalastukseen ja erävaeltamiseen.

Lapsiperheille on Pyhä - Luosto varma ja turvallinen valinta, tekemistä ja uutta nähtävää riittää. Pyhä - Luoston alueella toimii useita poropuistoja, huskyfarmi sekä hevostila. Aktiivitekemistä lapsille löytyy lasten seikkailumaasta. Lapsille on myös oma hiihtokoulu, joka toimii kummankin keskuksen alueella. Luostolla on lisäksi kylpylä, joka on perheen pienimmille ja isommillekkin mieluisa paikka huonon kelin yllättäessä.

Palvelut kehittyvät Pyhän alueella voimakkaasti. Nykyisen Pyhän liikekeskuksen viereen on rakenteilla n. 500 m2 kauppiastavaratalo joka valmistuu maaliskuussa 2012. Rakenteilla on myös uusi n. 2000 m2 luontokeskus joka valmistuu vuoden 2012 aikana. Luoston alueelle on myös suunniteilla uusia palveluita lähivuosina.